Národní knihovna ČR

Knihovny v Praze

Národní knihovna ČR nabízí široký výběr knih k výpůjčce i ke studiu a velkorysou otevírací dobu, to vše ve zdobném prostředí Klementina bývalé jezuitské koleje. Služby této knihovny jistě ocení každý badatel, avšak posloužit může každému, kdo shání nějakou knihu, která chybí v katalozích běžných knihoven.

Budova Klementina vznikla přestavbou původního dominikánského kláštera v polovině 16. století. Jezuité v Klementinu působí až do 70. let 18. století, kdy byla původní kolejní knihovna přeměněna ve veřejnou c. k. Univerzitní knihovnu. Od roku 1781 byla všem pražským tiskařům uložena povinnost odevzdávat této knihovně jeden výtisk z každé vydané publikace. Tato povinnost byla od roku 1807 rozšířena na všechny české tiskaře. Právě tomu vděčí Národní knihovna za jedinečnou šíři a úplnost svého knižního katalogu.

Vzhledem k tomu, že majetkem Národní knihovny je celá řada historických a cenných publikací, je výpůjční systém Národní knihovny trochu odlišný od běžných knihoven, především v tom, že zdaleka ne všechny publikace vám tu půjčí domů. Některé vám půjčí pouze prezenčně, to znamená, že si je budete moci číst v jedné z místních studoven, a některé se půjčují jen ve speciálním ochranném režimu. Vedle nabídky knih můžete v Národní knihovně nahlédnout také do široké nabídky periodik, notových záznamů a dalších dokumentů. V klementinském komplexu se rovněž pravidelně konají výstavy, koncerty, přednášky, besedy a další kulturní akce. Celý komplex si je také možné prohlédnout v rámci exkurze s průvodcem. Navštivte Národní knihovnu a nahlédněte do bohaté české minulosti a kultury.

V sousedství

  • Adresa
    Národní knihovna ČR,Klementinum 190,110 00,Praha 1
  • Telefon
  • Web
    www.nkp.cz

Další knihovny v Praze

Nejčerstvější nabídky do Vašeho e-mailu

Lokalita
Parametry
Velikost
Min.
Max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.
Cenové rozpětí
Cena min.
Cena max.